Paharele de unică folosință sunt omniprezente în secolul al XXI-lea, încă de la inventarea lor în primii ani ai secolului precedent și de atunci au ajuns departe. Cele două materiale principale sunt paharele din hârtie și plastic, iar acestea sunt utile atunci când trebuie să beți din mers, fără a vă face griji cu privire la curățare.
Dar, din moment ce ambele tipuri de pahare au propriile urcușuri și coborâșuri, este greu să decidem care dintre ele este mai bună pentru mediul înconjurător. Deși ambele sunt bune pentru conservarea apei, eliminând nevoia de spălare a paharelor reutilizabile, o serie de alți factori implicați în fabricarea acestor cupe pot avea un impact asupra mediului.
Paharul de hârtie și-a început odiseea în secolul anterior. Faimoasa ceașcă Dixie, poate cea mai faimoasă marcă de cupe de hârtie de unică folosință din Statele Unite, a fost inventată de Lawrence Luellen în 1907. Dar care a fost mișcarea care i-a determinat pe oameni să treacă de la paharele din sticlă sau ceramică la cele din hârtie atât de utile?
La începutul secolului al XX-lea, era o practică destul de obișnuită să bei din pahare comune la surse publice de apă. Așa cum era de așteptat, acest tip de împărțire a paharelor a fost sursa problemelor de sănătate publică. Lawrence Luellen, un avocat din Boston, Massachusetts, a fost primul care a abordat această problemă.
Paharul de hârtie pe care l-a inventat a fost standardul pentru paharele de unică folosință până în anii 1970, când Solo Cups a apărut cu culoarea roșie semnată. De atunci, aceste pahare roșii de plastic au devenit foarte populare. De remarcat în special, mare utilizare la petreceri în aer liber.
Astăzi, ambele tipuri de pahare sunt destul de comune pe tot globul. Însă întrebarea „care e cea mai bună pentru mediu” este discutabilă. Cercetările pe această temă pot fi confuze, dar vom încerca să le rezolvăm astăzi și să ne dăm seama dacă hârtia sau plasticul sunt mai bune pe planetă.
În ultimele decenii, s-au produs schimbări majore în fabricarea hârtiei și a plasticului, nu doar a paharelor, ci în toate articolele. Potrivit EPA, producția de hârtie a crescut cu peste 300 la sută din 1960 până în 2007. Numărul lor pentru fabricarea materialelor plastice este mare; producția de plastic a crescut peste 7000 la sută în aceeași perioadă de timp.
Dar, în timp ce producerea ambelor articole necesită multă energie, impactul asupra mediului depășește chiar și asta. În 2007, mai mult de un milion de tone de hârtie a fost folosit pentru pahare și farfurii. Aproape tot a fost pur și simplu aruncat și lăsat în gropile de gunoi. În același timp, au fost fabricate peste 800.000 de tone de farfurii și pahare de plastic, majoritatea ajungând, de asemenea, la depozitele de deșeuri.
Principalul avantaj al paharelor de hârtie este biodegradabilitatea. Aceste pahare se descompun repede fără niciun efect nociv, dar despre paharele de plastic nu pot spune același lucru. În schimb, impactul lor asupra depozitelor de deșeuri este o preocupare majoră, deoarece există un număr atât de mare de pahare produse în mod regulat.
Acestea fiind spuse, ambele tipuri de pahare pot fi fabricate din materiale reciclabile, ceea ce este foarte bine pentru mediu. Aceasta este o opțiune mai bună pentru ecologia pământului decât cele realizate cu materiale tipice. Aceste materiale reciclate economisesc o cantitate mare de energie și material, punând capăt nevoii de a obține materii prime.
Reciclarea paharelor de unică folosință poate reduce, de asemenea, cantitatea de deșeuri care ajunge în depozitele. Peste 80% din populația Statelor Unite are acces la centre și programe de reciclare. Acestea fiind spuse, dificultatea de a accesa opțiunile de reciclare tinde să determine oamenii să arunce pur și simplu aceste pahare.
Pentru majoritatea consumatorilor, aceste considerații de mediu sunt de obicei contrabalansate de banii economisiți de paharele de hârtie și plastic. Pe lângă faptul că este foarte convenabil de utilizat, cumpărarea lor în vrac înseamnă și că, costă bănuți pentru fiecare ceașcă. Din moment ce nimeni nu vrea să riște să spargă căni sau ochelari atunci când sunt în mișcare, popularitatea paharelor de unică folosință este și mai mare.
Până în prezent, principala diferență între cupele de hârtie și cele din plastic este biodegradabilitatea. Dar pentru a afla cea mai ecologică opțiune, trebuie să le examinăm „evaluările ciclului de viață”. Cu alte cuvinte, trebuie să avem în vedere o varietate de posibile efecte ecologice, inclusiv amprente de carbon, epuizarea ozonului, impactul încălzirii globale, substanțe chimice dăunătoare și probleme de consum de resurse pe care le pot provoca aceste cupe.
Ceea ce este de obicei trecut cu vederea în această dezbatere veche de zeci de ani este că poliuretanul este, de asemenea, o formă de plastic. Examinând fiecare evaluare a ciclului de viață al acestor recipiente, paharele din plastic nu cauzează mult mai multă presiune asupra ecologiei lumii decât un pahar de hârtie. În schimb, amprenta de carbon a unui pahar de plastic este de fapt mai mică decât cea a unui pahar de hârtie și chiar necesită mai puțină energie în timpul procesului de producție.
De asemenea, trebuie să luăm în considerare că, așa cum am menționat anterior, Styrofoam durează mult, mult mai mult pentru a se degrada. Ceea ce subliniază acest lucru este modul în care, în cele din urmă, alegerile noastre de consum depind de ceea ce este cel mai important pentru fiecare dintre noi. Dacă vă preocupă în principal reducerea deșeurilor sau poluarea, este o idee bună să evitați paharele din plastic, chiar dacă amprenta sa de carbon este de fapt mai mică.
Tim Greiner, director general al Pure Strategies, vorbind despre lucrarea împotriva dezbaterii despre plastic, a declarat că, deși plasticul este mai ușor în ceea ce privește schimbările climatice și sănătatea apei, hârtia este mai bună în ceea ce privește toxicitatea, deși niciuna dintre acestea nu este foarte bună în ceea ce privește reciclabilitatea.
Un studiu efectuat recent din Olanda este o ilustrare uimitoare a cât de asemănător este impactul asupra mediului atât al paharelor de hârtie, cât și al celor din plastic, atunci când toți factorii sunt considerați în mod corespunzător. Acest studiu a examinat zece categorii complete de impact asupra mediului ambelor tipuri de cupe. Potrivit rezultatelor acestui studiu, paharele de hârtie au fost superioare la cinci dintre categorii, iar paharele din plastic au fost superioare la celelalte cinci categorii.
Când se compară producția de pahare, cele de plastic: au necesitat cu aproximativ 17% mai puțină energie, au consumat cu aproximativ 42% mai puțină apă și au folosit cu 22% mai puțin petrol pentru a strânge materiale și a transporta cupele.
Deci, alegerea depinde de tine cu adevărat. Paharele din plastic sunt mai ieftine, dar sunt bune numai pentru băuturile reci. Paharele de hârtie sunt ceva mai puțin ecologice, dar previn arderile termice. Vă recomandăm o combinație a celor două pentru o eficiență maximă.